חוקי הנגישות
דף הבית » חוקי נגישות
תקן 1918 (חלק 6) - מה זה אומר ומי צריך אותו?
בעשורים האחרונים חל שינוי תפיסתי מרחיק לכת ביחס של הציבור בכלל ושל מקבלי החלטות בפרט, אל אנשים בעלי מוגבלויות. שינוי זה כולל בעיקר הבנה, כי חשוב להנגיש את הסביבה לאנשים אלה, כדי לשפר את איכות החיים שלהם ולאפשר להם להשתלב בקלות רבה יותר בסביבה.
שינוי זה מעוגן כיום גם בחוק, באמצעות חוק הנגישות משנת 1998 ובאמצעות תקן 1918, המפרט ביסודיות, כיצד ניתן להנגיש את הסביבה, אילו ארגונים חייבים ליישם הנגשה ואילו סנקציות יש לנקוט כלפי מי שעובר על החוק.
מתעניינים בפתרונות בטיחות ונגישות ? הגעתם למקום הנכון ! השאירו פרטים ונשמח לעזור לכם.
חלק 6 של תקן 1918
התקן המלא מורכב משישה חלקים, העוסקים בדרישות כלליות ועקרונות שונים בנושא הנגשת הסביבה הבנויה, הסביבה שמחוץ לבניין, פנים הבניין וגם – תקשורת, יחידות דיור ואחסון ולבסוף – חלק 6, אשר מפרט אמצעי אזהרה והכוונה לאנשים עם מוגבלות בראייה.
כל אחד מחלקי התקן, לרבות חלק 6, מגדיר בצורה מפורטת ומדויקת את דרישות המינימום לתכנון נגיש, שמטרתן לתת מענה ושירות לאנשים עם מוגבלויות שונות.
ההנחיות כוללות בין היתר מידות ושרטוטים, כדי להמחיש במדויק ככל האפשר, את הדרישה.
תקן 1918/6 - אמצעי אזהרה והכוונה לאנשים עם מוגבלות ראייה בסביבה בנויה
החוק קובע שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות ובהתאם לכך, נקבעו חובות שונות להתקנת אמצעי אזהרה והכוונה לאנשים עם מוגבלות ראייה, לצורך התמצאות וכן לצורך הימנעות מסכנות.
אמצעים אלה צריכים להתאים הן לאנשים כבדי ראייה והן לעוורים ולכן צריכים להיות בולטים ויזואלית וניתנים למישוש בו זמנית.
יחד עם זאת, אמצעים אלה צריכים גם להיות עמידים לאורך זמן, לא להפריע למשתמשים אחרים במרחב הציבורי וכן להיות קלים לשימוש והתקנה.
מאפיינים והגדרות של מוצרי נגישות העונים על התקן
- ניגוד חזותי – בולטות חזותית על פני המשטח עליו המוצר מותקן, על ידי שימוש בצבעים מנוגדים, או תאורה מתאימה, בתנאי שלא יווצר ברק מסנוור בגלל השתקפות האור על סוגי חומרים מבריקים.
- ניגוד מישושי – מוצר בעל מרקם שונה מהמשטח עליו הוא מותקן
- סימן מוביל – רצועת הדבקה מיוחדת, מובלטת ויזואלית ותחושתית, המיושמת לאורך מסלולים שונים במרחב הציבורי כדי להקל על ניידות של אנשים עם מוגבלות ראייה.
- סימן אזהרה – מוצר שמטרתו להבליט ולהזהיר מפני שינוי בשטח – למשל מעבר מהמדרכה אל הכביש.
- יש להקפיד על גימורים מלוטשים ולא חדים של כל האמצעים הללו, כדי להגן על המשתמשים מפני פציעה.
- התקנים המיושמים על הרצה, על המדרכה, או על הכביש צריכים להיות בעלי התנגדות להחלקה, עמידים בפני דהייה של צבע בחשיפה לשמש, עמידים בפני כימיקלים ועוד.
- ייתכנו מאפיינים שונים למוצרים המיועדים לשימוש בתוך הבניין לעומת מוצרים המיועדים לשימוש בחוץ.
- התקנה ותחזוקה של מוצרים אלה תיעשה לפי הוראות היצרן ובהתאם לדרישות התקן הישראלי.
- כל המוצרים המיועדים להנגשה לפי תקן 1918/6 יעברו בדיקות במכון התקנים הישראלים לפני השיווק שלהם לקהל הרחב.
דרישות מיוחדות של ייצור, התקנה ותחזוקה
התקן מפרט באריכות ויסודיות את כלל הבדיקות השונות שיש לבצע במוצרים השונים, לפני השימוש בהם, את המכשירים המתאימים לביצוע הבדיקות ועוד.
כמו כן, התקן מפרט את המידות המדויקות של כל מוצר, בהתאם לאופי השימוש והמיקום המיועד לו, אך גם את הצורה המתאימה לכל מוצר, המידות שלו, החומרים מהם הוא עשוי, המרקם שצריך להיות לו והנראות שלו.
נוסף על כך, התקן מפרט ביסודיות גם את דרישות התחזוקה של המוצרים השונים, הכוללים בין היתר ניקוי שוטף, כדי להבטיח בולטות של הצבעים והברק הדרוש ואפילו את האופן בו יש לרשום את תוצאות הבדיקות השונות המתבצעות לצורך וידוא תקינות המוצרים.
במילים פשוטות – אם אתם לא יצרנים של מוצרי נגישות, הדרך הקלה ביותר עבורכם להבין את דרישות התקן ולעמוד בהן כראוי היא על ידי התייעצות עם מומחים מקצועיים בתחום, בעלי ניסיון והיכרות טובה עם נושא הנגישות, שמכירים היטב את התקנים ויכולים לייעץ לכם כיצד ליישם אותם בדרך הטובה ביותר.
מי חייב לעמוד בתקן 1918/6?
כדי להבין בדיוק אם הארגון שלכם חייב לפי חוק לעמוד בדרישות התקן, תוכלו לבדוק בתוספת הראשונה והשנייה לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות, מהי ההגדרה המדויקת של "מקום ציבורי" או "שירות ציבורי".
ארגונים, מקומות ועסקים העונים על הגדרה זו צריכים להתאים את עצמם לדרישות התקן, בכלל זה רשויות מקומיות, רשויות ממשלתיות ועוד.
אבל בפועל – כמעט כל גוף שבוחר להעניק שירותים לכלל האוכלוסייה נדרש על פי חוק לענות על תקני הנגישות השונים.
למרות זאת, מדובר על תחום מאוד רחב, המורכב מאינספור פרטים, מידות, הנחיות מפורטות שצריך להכיר כדי לעמוד בתקן ולכן, הפתרון הנוח ביותר הוא לפנות לבעל מקצוע בתחום, שיכול לפשט עבורכם את הכללים ולהסביר לכם מה אתם צריכים לעשות.
יישום תקן 1918/6 - גם אתם מרוויחים ממנו
מעל 25% מאזרחי מדינת ישראל מוכרים בתור אנשים עם מוגבלויות שונות. אם אתם עומדים בראש ארגון, חברה, מוסד ציבור, או עסק, אתם מבינים ש 25% מהאוכלוסייה הוא נתח שאי אפשר גם לא כדאי להתעלם ממנו.
כשאתם מנגישים את הארגון שלכם, אתם פותחים את הדלת בפני רבע מאוכלוסיית המדינה, או היישוב שבו הארגון שלכם ממוקם.
מלבד פעולה במסגרת החוק, זה פשוט יותר משתלם לכם, משפיע לטובה על האטמוספירה החברתית, מאפשר לבעלי מוגבלויות לקחת חלק פעיל בחברה ובשלל פעילויות יומיומיות ולבסוף – זה לא כל כך מסובך, כשיש מסביב כל כך הרבה אנשי מקצוע בתחום, שיכולים לעזור לכם להנגיש את הארגון שלכם בצורה נכונה.
לסיכום
תקן 1918/6 עוסק בהנגשת המרחב הבנוי לאנשים עם מוגבלות ראייה. זהו תקן שאי אפשר להתעלם ממנו, בעיקר כי החוק מחייב אתכם לפעול לפיו, אבל גם בגלל שמדובר על תקן שיש לו מטרה חשובה – לשלב בעלי מוגבלויות במרחב הציבורי ואם זה לא מספיק, אז פתיחת דלתות הארגון שלכם בפני 25% מאוכלוסיית המדינה, היא עוד סיבה שכדאי לקחת בחשבון.